Arvonlisäverokantoihin muutoksia 1.1.2025

Muutokset alennettuihin verokantoihin

Tietyillä tuotteilla ja palveluilla on alennettu arvonlisäverokanta –  joko 10 prosenttia tai 14 prosenttia. Vuoden 2025 alussa useiden nykyisin 10 % arvonlisäverokannassa olevien tuotteiden ja palveluiden verokanta nousee 14 % verokantaan. Verokannan nosto koskee mm. kirjoja, lääkkeitä, liikuntapalveluita pääsyä kulttuuri-, viihde- ja urheilutapahtumiin, henkilökuljetuksia, majoitusta, sekä esiintyvien taiteilijoiden yms. julkista esiintymistä, jos ovat tästä toiminnastaan hakeutuneet arvonlisäverovelvollisiksi. Muutos ei koske sanoma- ja aikakauslehtiä eikä yleisradiotoimintaa eli ne pysyvät jatkossakin alennetun 10 prosentin piirissä.

Tavaran toimitushetki ratkaisee, mitä verokantaa käytetään. Tavara on toimitettu, kun se on luovutettu ostajan haltuun. Verohallinnon ohjeistuksen mukaan pääsääntö on, että kun tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu 1.1.2025 tai sen jälkeen, myyntiin sovelletaan korotettua verokantaa. Jos tavaran myynnistä on saatu ennakkomaksu, ennakkomaksuihin sovelletaan maksun kertymisajankohdan verokantaa.

Arvonlisäveroprosentin muutos täytyy ottaa huomioon niin hinnoittelussa, asiakassuhteissa ja -sopimuksissa kuin myös kaikissa taloushallinnon järjestelmissä sekä niiden rajapinnoissa. Taloushallinnossa käytettävissä olevien ohjelmien lisäksi muutos on huomioitava tarpeeksi ajoissa mm. kassajärjestelmien päivityksessä. Muutos koskettaa erityisesti henkilöitä, jotka vastaavat laskutuksesta ja hoitavat kassajärjestelmiä.

Pienten yritysten arvonlisäverotukseen muutoksia 2025 – vähäisen toiminnan raja nousee, alarajahuojennus poistuu

Vähäisen liiketoiminnan raja nousee 20 000 euroon

Aiemmin yrityksen ei ole tarvinnut rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi, eikä näin ollen maksaa toiminnastaan arvonlisäveroa, jos tilikauden liikevaihto on ollut alle 15 000 euroa. Vuonna 2025 tämä raja-arvo nousee 20 000 euroon. Jatkossa liikevaihdon laskemisessa tarkastellaan aina kalenterivuoden liikevaihtoa. Vähäisen toiminnan raja-arvoa arvioitaessa huomioon otetaan lisäksi myös edellisen kalenterivuoden liikevaihto. Jotta arvonlisäverorekisteristä voi jättäytyä pois vuonna 2025, täytyy myös vuoden 2024 liikevaihto olla alle 20 000 euroa.

Yritys voi edelleen halutessaan rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka liikevaihto ei ylittäisi raja-arvoa. Tämä voi toisinaan olla järkevä vaihtoehto esimerkiksi mahdollisten alv-vähennysten vuoksi; liiketoimintaa varten tehdyistä hankinnoista voidaan vähentää arvonlisävero vain, jos yritys on rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi.

Aivan kuten aiemminkin, myös jatkossa yrityksen tulee itse seurata liikevaihtoaan ja rekisteröityä alv-velvolliseksi, kun uusi 20 000 euron raja-arvo ylittyy. Aiemmin arvonlisäveroa on täytynyt maksaa takautuvasti koko tilikauden myynnistä, kun raja-arvo on ylittynyt kesken tilikauden. Vuoden 2025 alusta tämä takautuvuus poistuu. Arvonlisäveroa maksetaan vain siitä hetkestä eteenpäin, kun liiketoiminnan liikevaihdon 20 000 euron raja-arvo ylittyy. Yrityksen tulee tällöin itse rekisteröityä alv-velvolliseksi ja alkaa maksaa tuotteista ja palveluista arvonlisäveroa.

Arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu

Vuoden 2025 alusta alkaen pienet yritykset eivät voi enää saada arvonlisäveron alarajahuojennusta.

Vuoden 2024 loppuun asti käytössä oleva alarajahuojennus on verohelpotus sellaisille yrityksille, joiden vuosittainen liikevaihto on alle 30 000 euroa ja jotka kuuluvat arvonlisäverorekisteriin. Huojennuksen myötä arvonlisäveroja on voinut hakea takaisin veronpalautuksina.

Alarajahuojennus on voimassa vuoden 2024 loppuun. Alarajahuojennusta voi siis hakea vuodelle 2024 ja tiedot on annettava vuoden 2024 viimeisen verokauden arvonlisäveroilmoituksella.

Me Yrityslaskennan asiantuntijat autamme Sinua toimimaan ajoissa ja oikein. Jos jokin asia muutoksessa mietityttää, otathan yhteyttä omaan kirjanpidon asiantuntijaasi, niin mietitään ratkaisut yhdessä.