Arvonlisävero nousee – Mikä muuttuu?

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 lähtien 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muut arvonlisäverokannat pysyvät tässä vaiheessa ennallaan.

Pääasia tilanteessa on, milloin tavaran tai palvelun myyntiin ryhdytään soveltamaan uutta verokantaa. Verohallinnon ohjeistuksen mukaan pääsääntö on, että kun tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa. Asia ei kuitenkaan aina ole yksinkertainen. Esimerkiksi, jos asiakas maksaa elokuussa ennakkomaksun vasta syyskuussa toimitettavasta tavarasta, ennakkomaksuun sovelletaan 24 prosentin verokantaa. Tai jos kyseessä on esim. rakennusurakka, joka valmistuu vuoden 2024 lopussa, niin laskuihin, jotka on maksettu ennen 1.9. sovelletaan 24 prosentin verokantaa ja 1.9. ja sen jälkeen laskutettuihin eriin 25,5 prosentin verokantaa. Osamaksukaupassa ratkaisee tavaran luovutushetki eli, jos tavara on luovutettu elokuussa 2024 ja osamaksut kertyvät myyjälle vasta 1.9.2024 jälkeen, myyntiin sovelletaan 24 prosentin verokantaa.

Arvonlisäveroprosentin muutos täytyy ottaa huomioon niin hinnoittelussa, asiakassuhteissa ja -sopimuksissa kuin myös kaikissa taloushallinnon järjestelmissä sekä niiden rajapinnoissa. Taloushallinnossa käytettävissä olevien ohjelmien lisäksi muutos on huomioitava tarpeeksi ajoissa mm. kassajärjestelmien päivityksessä. Muutos koskettaa erityisesti henkilöitä, jotka vastaavat laskutuksesta ja hoitavat kassajärjestelmiä.

Me Yrityslaskennan asiantuntijat autamme Sinua toimimaan ajoissa ja oikein. Jos jokin asia muutoksessa mietityttää, otathan yhteyttä omaan taloushallinnon asiantuntijaasi, niin mietitään ratkaisut yhdessä.