Etätöissä etäällä – yritystoiminnan hoitaminen ulkomailta

Etätyö ja kehittyneet digitaaliset työkalut ovat vapauttaneet ajattelua työn tekemisen paikoista. Yksi osallistuu Teams-palaveriin Porvoosta, toinen Saimaan rannalta ja kolmas – aurinkorannikolta. Moni on ryhtynyt haaveilemaan työn tekemisestä ulkomailta käsin. Euroopassa se onnistuu helposti, vapaan liikkumisen ansiosta. Vain verotus saattaa aiheuttaa päänvaivaa – ja sen kanssa on syytä olla tarkkana. Yrityslaskennan toimitusjohtaja Timo Viinikainen nostaa esiin tekijöitä, joita kannattaa miettiä, jos suunnittelet muuttoa ulkomaille.

Jos muutat pidemmäksi aikaa toiseen maahan, seurauksena voi olla verovelvollisuuden syntyminen kyseisessä maassa. Muuttovuotena ja sitä seuraavien kolmen vuoden ajan olet verovelvollinen Suomeen. Maksat siis veroa Suomeen kaikista tuloistasi. Valtioiden välisissä verosopimuksissa on kuitenkin sovittu menetelmistä, joilla verotuksessa eliminoidaan täyden veron maksaminen samasta tulosta kahteen kertaan. Mikäli olet hoitanut asiasi oikein.

Yrityksen kannalta on tärkeä selvittää kaksi erillistä verokysymystä. Minne maksetaan tulovero ja miten toimii arvonlisäverotus.

Arvonlisäverojärjestelmä on EU:n alueella toteutettu suhteellisen selkeäksi EU:n yhtenäistämänä järjestelmänä. Lähtökohta arvonlisäverotuksessa on se, että yksityiseen kulutukseen kohdistuvan arvonlisäveron maksaa joko myyjä tai ostaja. Pääsääntöisesti arvonlisä pyritään keräämään siinä maassa, missä varsinainen palvelu tai tavara kulutetaan.

Muutto ulkomaille siten, että toiminta jatkuu vanhan suomalaisen osakeyhtiön nimissä, nostaa esiin merkittävän kysymyksen: syntyykö yhtiölle kiinteä toimipaikka uudessa maassa. Kansainvälisen verotuksen yksi merkittävimmistä asioista on nimittäin kiinteän toimipaikan tulkinta. Jos toimintasi katsotaan tapahtuvan kohdemaassa kiinteästä toimipaikasta, yrityksesi on verovelvollinen kyseisessä maassa.

Kun suunnittelet työskentelyä ulkomailta oman yrityksen kautta, on tärkeää käyttää kumppania, jolla on kokemusta ja osaamista kansainvälisestä verotuksesta. Huonolla suunnittelulla voit päätyä pahimmassa tapauksessa maksamaan samasta tulosta tai myynnistä kahdessa maassa täydet verot – jotka olisi voinut välttää.

Älä jätä unelmiasi toteuttamatta, vaan tee ne hyvin suunnitellen.

Kun haluat hoitaa yritystoimintaasi ulkomailta käsin, ota yhteyttä. Konsultoimme sinua jatkamaan toimintaasi menestyksekkäästi uudessa kohdepaikassasi.

Timo Viinikainen
yritysjohdon konsultti
toimitusjohtaja

Yrityslaskenta on asiakkaittensa parasta ajatteleva taloushallinnon asiantuntijatalo. Luotettava ja vastuullinen, kehittävä ja kehittyvä.

Huolehdimme asiakkaittemme taloudesta. Neuvomme ja konsultoimme, valvomme etuja ja autamme ennakoimaan tulevaa. Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä 019 547 4516.