Taloushallinnon automatisaatio – kaiken voi tehdä itse, kunnes se tarkistetaan.

Kun kirjanpidon pystyy nykyisten ohjelmien avulla laatimaan itse, tarvitaanko enää kirjanpitäjää? Vastausta pohtivan kannattaa miettiä, poistiko naulapyssyn keksiminen tarpeen kirvesmiehen taidoille. Tekeekö taitto-ohjelma kenestä tahansa pätevän graafikon tai korvaavatko aktiivisuusrannekkeet kaikki urheiluvalmentajamme?

Sähköisten palvelujen ja automatisaation kehitys ovat tuoneet taloushallintoon monia suuria muutoksia. Niin suuria, että jotkut automatiikkaan panostaneet ohjelmistotalot ja tilitoimistot ovat markkinoinnissaan jopa kyseenalaistaneet kirjanpitäjien työn merkityksen. Näin monille on saattanut herätä kysymys, tarvitaanko kirjanpitäjiä enää lainkaan.

Kyllä tarvitaan. Työvälineiden kehittyminen ei poista hyvän kirjanpitäjän arvoa ja osaamisen merkitystä.

Vastaavia uusien työkalujen kehitystarinoita on tapahtunut muillakin aloilla. Esimerkiksi naulapyssyn keksiminen on  nopeuttanut aiemmin vasaralla tehtävää työtä. Kirvesmiehen taitojen arvostukseen se ei silti ole vaikuttanut pätkän vertaa.

Uudet työkalut ja automatisaatio vähentävät rutiinitöitä, mutta kasvattavat syväosaamisen merkitystä.

Vinoutunut mielikuva kirjanpitäjän roolista on saattanut syntyä alan mainonnasta. On totta, että kirjanpidon pystyy laatimaan itsekin nykyisten ohjelmien avulla. Kaikesta kyllä selviää teknisesti, mutta ovatko tehdyt ratkaisut ja tulkinnat oikeita?

Yllätykset verotuksessa tulevat viiveellä. Ja ikävä kyllä siinä vaiheessa, kun ongelmat ovat silmillä, niitä on yleensä vaikea muuttaa jälkikäteen. Harmittavan usein moni tajuaa vasta näissä tilanteissa, mikä merkitys osaavalla taloushallinnon asiantuntijalla on yrityksen kumppanina.

Kun taloushallinnon asiantuntija laatii kirjanpidon, säästytään monilta taloudellisilta haasteilta ja murheilta. Konkurssit ja muut ongelmat eivät yleensä tule yllätyksenä, jos kirjanpidot on oikein laadittu ja niitä on tulkinnut taloushallinnon asiantuntija.

Kaukoviisas ja vastuullisesti toimiva yrittäjä ei koeta säästää tekemällä kaiken itse. Varsinkin, kun kyse on yritykselle kriittisestä toiminnosta, johon oma ydinosaaminen ei yllä.

Kysymys kuuluukin, että onko meillä varaa toimia ilman asiantuntevaa kumppania.

Huonosti hoidettu taloushallinto voi käydä todella kalliiksi.

KTM Timo Viinikainen Toimitusjohtaja

Yrityslaskenta on asiakkaittensa parasta ajatteleva taloushallinnon asiantuntijatalo. Luotettava ja vastuullinen, kehittävä ja kehittyvä.

Huolehdimme asiakkaittemme taloudesta. Neuvomme ja konsultoimme, valvomme etuja ja autamme ennakoimaan tulevaa. Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä 019 547 4516.